Endodontsko kirurško zdravljenje


1. Kaj je endodontsko kirurško zdravljenje in zakaj je potrebno?
Endodontsko kirurško zdravljenje se lahko uporablja v diagnostične namene. V določenih primerih je zob kljub predhodnemu koreninskemu zdravljenju in ustrezni kontrolni RTG sliki še vedno simptomatski in povzroča bolečino. Vzroki za omenjene težave so lahko vertikalne in lateralne poke korenine oz. dodatni stranski koreninski kanali, ki niso bili ustrezno očiščeni, zato se v njih še zadržuje bakterijska okužba. Endodontsko kirurško zdravljenje omogoča natančno identifikacijo vzroka težav s pomočjo endodontskega mikroskopa ter ustrezno zdravljenje, saj pri samem posegu uporabljamo minimalno invazivne mikrokirurške tehnike dela, s čimer se izboljša tudi celjenje kirurških ran.

(slika vertikalne poke in endodontskega kirurškega zdravljenja)

2. Nalaganje terciarnega dentina (kalcifikacije) koreninskih kanalov, zlomi endodontskih inštrumentov ter drugi vzroki v določenih primerih onemogočajo vzpostavitev prehodnosti oz. zadostnega čiščenja apikalnega dela koreninskega kanala. V teh primerih je poleg klasičnega koreninskega zdravljenja potrebno tudi endodontsko kirurško zdravljenje (apikotomija), kjer se očisti in zatesni še apikalni del koreninskega kanala.
(slika RTG apikotomije in retrogradne apikotomije)

3. V nekaterih primerih se endodontsko kirurško zdravljenje opravi tudi pri poškodbi površine korenine oz. okolne kostnine.
(slika perforacije -FR in zapora od zunaj)


Apikotomija

Apikotomija (resekcija korenine) z retrogradno polnitvijo je najpogostejši endodontski kiruruški poseg, ki se opravlja po neuspešnem koreninskem zdravljenju. V tem primeru se najprej z lokalno anestezijo omrtviči področje, ki ga nameravamo operirati. Nato endodont privzdinge dlesen, s čimer si prikaže kost ter vneto tkivo. Sledi odstranitev vnetega tkiva in vrhnjega dela korenine zoba, kjer se najpogosteje skriva vzrok za težave (bakterijska okužba). V naslednjem koraku se odstrani tudi vrhnji del polnitve v koreninskem kanalu ter očisti in pripravi preostali del korenine za majhno plombo (retrogradna polnitev), namen katere je zatesniti in ločiti polnjen koreninski kanal od okolne kostnine. Reženj dlesni položimo nazaj in mikrokirurško zašijemo na predhodno mesto, s čimer omogočimo ustrezno celjenje. Šive najpogosteje odstranimo po nekaj dneh. Po nekaj mesecih se okoli odstranjenega dela korenine tvori nova kost. Tako kirurško zdravljen zob obdrži svojo funkcijo v ustni votlini za vse življenje.


Drugi kirurški postopki

Poleg apikotomije z retrogradno polnitvijo se lahko opravlja tudi druge kirurške posege, kot so ločevanje večkoreninskega zoba na več delov (premolarizacija), zapiranje prebitij (perforacij) korenine in ekstrakcija posameznih korenin (resekcija). O potrebah in poteku drugih kirurških endodontskih posegov se bomo z vami z veseljem pogovorili.  
Kirurški postopki in bolečina
Sam kirurški postopek ni boleč, saj se pri delu za omrtvičenje operiranega področja aplicira lokalno anesteziijo. Po posegu sta možni rahla bolečina in oteklina operiranega področja, ki sta normalen pojav po vseh kirurških posegih v ustni votlini in postopno izzvenita. V izogib kakršnim koli zapletom boste prejeli navodila o vzdrževanju kirurške rane, hkrati pa vam bomo z veseljem predpisali nesteroidna protibolečinska zdravila, s katerimi lahko v začetnih dneh lajšate bolečino, če bi se le-ta pojavila.


Uspešnost endodontskega kirurškega zdravljenja

Z uporabo mikrokirurških tehnik in operativnega mikroskopa je uspešnost endodontskega kirurškega zdravljenja bistveno višja (okoli 90-95% ) kot pri uporabi klasičnih kirurških zdravljenj (40-70%). Endodontsko kirurško zdravljenje v določenih primerih predstavlja edino alternativo pred ekstrakcijo zoba, zato je najcenejša in biološko najbolj prijazna izbira, ko želimo ohraniti zdravje v ustni votlini.