Primarno koreninsko zdravljenje zobZgradba zoba in znaki vnetja zobne pulpe oziroma obzobnih tkiv

V notranjosti zoba se nahaja posebno tkivo, imenovano zobna pulpa. Zobna pulpa je skupek žilja, živcev in vezivnega tkiva, ki ima prehranjevalno, čutilno in varovalno vlogo. Kadar pride do vnetja ali okužbe zobne pulpe, je potrebno koreninsko zdravljenje. Vzroki za vnetje ali okužbo so lahko zobni karies, poškodbe trdih zobnih tkiv (zlomi zobne krone), poke v trdih zobnih tkivih ali pa ponavljajoči se stomatološki posegi (brušenje zob, globoke plombe ipd.). Znaki vnetja zobne pulpe in obzobnih tkiv se kažejo z zobno bolečino, stopnjujočim se skelenjem ob temperaturnih spremembah, občutljivostjo obzobnih tkiv na ugriz oz. ob žvečenju, z zabarvanjem zoba, oteklino dlesni, zatekanjem bezgavk, v določenih primerih pa klinični simptomi sploh niso prisotni.

 

Potek koreninskega zdravljenja

Koreninsko zdravljenje je postopek, s katerim iz koreninskih kanalov odstranimo vneto oz. odmrlo zobno pulpo in odpravimo bakterijsko okužbo. Z uporabo sodobnih tehnik dela in aplikacijo lokalne anestezije sami postopki v večini primerov niso boleči. Zdravljenje se lahko opravi v eni ali več sejah, odvisno od posameznega primera.
V prvem koraku opravimo klinični pregled in analiziramo RTG slike ter tako ovrednotimo potrebo po zdravljenju oziroma določimo zahtevnost koreninskega zdravljenja za posamezen zob.
Po aplikaciji lokalne anestezije, ki naredi poseg neboleč, pripravimo dostopno kaviteto v kronski del zoba, čemur sledi nameščanje posebne gumijaste opne (koffer-dam), ki zagotovi sterilnost med samim posegom.
V naslednjem koraku s pomočjo ročnih jeklenih in strojnih Ni-Ti inštrumentov in uporabo baktericidnih sredstev za spiranje temeljito očistimo koreninske kanale ter odpravimo okužbo. V primeru močno okuženih koreninskih kanalov (mrtvih zob) zdravljenje najpogosteje poteka v več sejah. Po končanem čiščenju koreninskih kanalov vstavimo v kanale protibakterijsko zdravilo, ki dodatno pripomore k uničenju bakterij.
V zadnjem koraku nastali prostor zapolnimo s posebnim materialom, s čimer se prepreči nadaljnji razvoj preživelih bakterij, dostopno kaviteto pa zapremo z začasno plombo.
Po končanem koreninskem zdravljenju boste opravili kontrolno RTG slikanje ter po pošti prejeli izvid o samem zdravljenju. Smiselno je, da čim prej obiščete svojega osebnega zobozdravnika, ki vam bo zdravljeni zob dokončno oskrbel bodisi s plombo bodisi s prevleko ter s tem povrnil obliko in funkcijo zoba.


koreninsko zdravljenje zob

 

 

Bolečina

Koreninsko zdravljenje odpravi bolečino, ki lahko nastopi bodisi pri vnetju zobne pulpe bodisi pri okužbi koreninskih kanalov in nastanku vnetja obzobnih tkiv (mrtev zob). Z uporabo sodobnih tehnik dela in lokalne anestezije je sam postopek v večini primerov neboleč. Med posameznimi sejami ali po končanem zdravljenju je nekaj dni zob lahko še rahlo občutljiv, še posebej, če je bilo predhodno prisotno močnejše vnetje obzobnih tkiv, pozneje pa ta bolečina izzveni. Po zdravljenju lahko v skladu z navodili zobozdravnika bolečino blažite z uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil .

Stroški, povezani s koreninskim zdravljenjem

V naši ordinaciji opravljamo predvsem zahtevnejša koreninska zdravljenja, ki zahtevajo uporabo sodobne endodontske opreme (operativni mikroskop, ultrazvočni aparat,  Ni-Ti inštrumenti) in posebno strokovno znanje.
Stroški koreninskega zdravljenja so odvisni od vrste prizadetega zoba in od zahtevnosti posameznega primera. Zdravljenje kočnikov in ličnikov, ki imajo ponavadi več koreninskih kanalov, je dražje kot zdravljenje sekalcev in podočnikov, ki imajo najpogosteje samo enega ali dva koreninska kanala.
Ne glede na to, da tako koreninsko zdravljenje niti cenovno niti časovno ni primerljivo s klasičnim endodontskim zdravljenjem, pa je le-to še vedno cenejše kot alternativa — ekstrakcija zoba in nadomeščanje izgubljenega zoba z implantantom ali protetičnim izdelkom.

Uspešnost koreninskega zdravljenja